Author: Majda V. Kocar

Juhuhu, šola. Nov začetek, novi prijatelji, novi izzivi za otroka in za starše. Ali pa tudi: »Ojej, zdaj pa šola. Konec je ...«

Vse je odvisno od tega, iz katerega zornega kota ljudje gledamo na šolo. Kako bodo tisti naši najmanjši, torej prvošolci, dojemali šolo, je v največji meri odvisno od staršev.


Otroci v večini primerov namreč ne vedo, kaj jih v šoli čaka. Mlajši si sicer določeno sliko o šoli ustvarijo na podlagi mnenja svojih starejših bratov in sester, prvorojenci ali edinci pa prihajajo v šolo na popolnoma nov teren. Brez dobrih in brez slabih izkušenj. Da bo v šoli precej drugače, slišijo od staršev, vzgojiteljev in drugih otrok. A zadeva ima še vedno bolj ali manj pozitiven predznak.

Ravno zato je mnenje staršev izjemnega pomena zlasti pri tistih, ki bodo prvič prestopili prag šolskih vrat. Če imate doma prvošolčka, se poskusite spomniti, kako ste se vi počutili na prvi šolski dan in kakšno mesto v vašem spominu šola pravzaprav sploh predstavlja? Je bila nekaj prijetnega in navdušujočega, ste komaj čakali, da bo konec počitnic in da vstopite v šolo? Ali pa vam je šola kot taka ostala v rahlo slabšem spominu? Govorimo o tistih čistih začetkih, saj imamo na šolo pozneje


Prenesite na otroke navdušenje ...

Naj bo prvi šolski dan prav poseben dan. Z navdušenjem se s svojim otrokom pogovarjajte o šoli, saj ga čakajo novi sošolci in veliko novega znanja. Če v razredu ni s svojim najboljšim prijateljem iz vrtca, mu pojasnite, da bo kaj kmalu spoznal nove prijatelje. Običajno je že po nekaj dneh ali najpozneje po nekaj tednih pozabljeno, da sta Miha in Žiga v različnih razredih, saj se otroci običajno zelo hitro prilagodijo novi situaciji. Proslavite prvi šolski dan. Po šoli pojdite skupaj na sladoled, priredite družinski večer igranja družabnih iger ali pa se odločite za kakšno drugo skupno prijetno aktivnost.


... čeprav veste, da se v šoli ne bodo samo igrali

V šoli običajno poskrbijo, da je prvi šolski dan za prvošolčke nepozaben. Izpolnite svoj del naloge tudi vi in se skupaj z otrokom iskreno veselite vstopa v šolo. Ne predstavljajte šole kot konec vsega lepega, naj ne bo to konec igranja, naj ne prinaša šola konca brezskrbnim popoldnevom, pa čeprav veste, da morda kaj od tega tudi drži.

Pred leti, ko se je uvajala devetletka, so zagotavljali, da bo prvi razred ena sama igra. Pa temu vendarle ni tako. Kar veliko se že zahteva od pet in šestletnikov v prvem razredu, čeprav je tudi to veliko odvisno od učiteljev in staršev. Vsi se moramo zavedati, da šestletni otrok še vedno potrebuje veliko igre, svežega zraka in druženja s prijatelji, ne glede na učni načrt. In še nečesa ne pozabite: vsak otrok je unikaten in poseben. Nekdo zmore več, spet drugi manj. Nekdo se hitro »vklopi« v šolski sistem, spet drugi potrebuje več časa. Feliks naredi domačo nalogo v desetih minutah, Neža za to potrebuje uro in pol. Ne primerjajte otrok med sabo. Tudi med brati in sestrami ne.


Nasveti za ČIM BOLJ prijeten prvi šolski dan:

  • Otroka zbudite dovolj zgodaj in imejte okusen zajtrk. Računajte na to, da imate dovolj časa, če otrok ne bo preveč dobre volje.
  • Osredotočite se na zabavo. Ko pospremite otroka v šolo, si skupaj oglejta igrišče. Povejte mu, da ga čaka veliko novih stvari. Osredotočite se na področje, ki ga zanima.
  • Povejte mu, da so učitelji tam, da pomagajo.
  • Prvi šolski dan se obvezno fotografirajte. Lahko pa fotografiranje postane tudi tradicija, s katero boste lahko ponosno opazovali, kako je šolarček odrasel v šolarja.
  • Na hitro se poslovite. Otroku ne govorite, kako ga boste pogrešali, saj ima že dovolj skrbi s prvim dnem v šoli. Če vas pretirano skrbi, se pogovorite s starši drugih otrok.
  • Če vam službene obveznosti dopuščajo, po končanem pouku otroka odpeljite domov prav vi.

Ko vaš malček prestane tako pomemben dogodek, kot je prvi šolski dan, ga nagradite. Lahko ga peljete na izlet, mu kupite majhno darilo ali pa ga preprosto nagradite s tem, da si vzamete celo popoldne samo zanj.