Spet je tu poletje in od vsepovsod smo bombardirani s podobami popolnih teles, čeprav ta v resnici ne obstajajo. Samo ozrite se malce po plaži in videli boste, da resnični ljudje niso takšni kot podobe iz oglasov.

Mnogo ljudi ima zaradi iluzorne predstave o popolnem telesu, slabo telesno samopodobo ali občutijo celo sram zaradi svojega telesa. Nizka telesna samopodoba lahko povzroči samoizolacijo, motnje razpoloženja, nezmožnost ustvarjanja partnerske zveze oziroma intimnosti.

Kako?

Popolno telo ni rešitev. Zdi se vam, da bo svet zasijal v novi luči, ko boste shujšali. Pa vendar ne bo. Telo se bo morda spremenilo, a prepričanja bodo ostala. Sprememba mora priti od znotraj navzven. Spremeniti je torej treba odnos do telesa in ne samo telo, čeprav to nikakor ne pomeni dovolilnice za zanemarjanje telesa.

Sočutje naj nadvlada kritiko. Raziskava med študentkami je pokazala, da so tiste, ki so jih, po tem, ko so pojedle krof, obdali s sočutnimi sporočili, kot npr. da s tem, da včasih poješ kakšno sladkarijo ni nič narobe in da naj ne bodo prestroge do sebe, po tem pojedle manj sladkarij, kot ženske, ki jim takšna sporočila niso bila posredovana.

Ni pomembno, kako izgledate, temveč, kako se počutite. Se dobro počutite v svojem telesu? Ste zdravi? Skrbite za svoje telo? Ni pomembno, ali se stlačite v oblačila »S«, temveč, da iz vaše notranjosti pride tisti sijaj, karizma, zaradi katere boste dobro izgledali, kljub kakšnemu kilogramu viška.

Reprogramirajte se. Slaba telesna samopodoba je vzniknila iz neprestanega zaničevanja telesa. Pozitivna telesna prepričanja ne bodo prišla sama od sebe, temveč jih bo treba ustvariti. Sprva bo zvedelo čudno, ko se boste postavili pred ogledalo in si rekli: Imam lepo telo. Če pa boste to ponavljali, boste sčasoma začeli v to verjeti.

Recite svojemu telesu hvala. Hvala, ker me ohranjaš pri življenju, ker me nosiš naokrog, ker mi je s tvojo pomočjo uspelo že marsikaj… Ko do telesa občutite hvaležnost, ga lažje sprejmete.

Skrb za telo pomaga, da vzljubite telo. Začutite telo ob nanašanju losjona na telo ali ob masaži. Športne aktivnosti, kot sta npr. joga in ples, pomagajo, da vidite, česa je zmožno vaše telo. Tako se osredotočite na njegovo moč in gibljivost in ne na sam izgled.