Ekipa znanstvenikov z Univerze v Aberdeenu na Škotskem, katere članica je bila tudi slovenska raziskovalka dr. Janja Zupan, je identificirala novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec in celo tvoriti kolenski sklep na novo. To predstavlja korak naprej v smeri razvoja novega načina zdravljenja osteoartroze.

"Rezultati so zelo obetavni. Matične celice se že uporabljajo pri zdravljenju bolezni in poškodb kolenskih sklepov, tudi v Sloveniji. Identifikacija nove populacije matičnih celic z dokazano boljšo sposobnostjo regeneracije hrustanca v primerjavi z že znanimi populacijami matičnih celic pa bo vsekakor prispevala k napredku zdravljenja okvar kolenskih sklepov v bodočnosti," je v sporočilu ljubljanske fakultete za farmacijo pojasnila slovenska raziskovalka Zupanova.

Nadaljnji izziv znanstvenikov na tem področju bo ugotoviti, kako spodbuditi matične celice, ki se nahajajo v kolenskem sklepu, k regenerativnemu delovanju in ga čim dlje in bolje ohraniti, je še dodala Zupanova, ki je po vrnitvi domov spet zaposlena kot asistentka na katedri za klinično biokemijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Če bo znanstvenikom to uspelo, bodo ljudje, ki trpijo zaradi obrabe kolenskih sklepov (osteoartroza), morda imeli možnost celo pozdraviti svojo bolezen. Obraba sklepov je napredujoča bolezen, ki se jo s trenutnimi možnostmi zdravljenja lahko le upočasni, ne pa ozdravi.

O dognanju so pred kratkim poročali v eni od najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications.