V Ljubljani, v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, in v Portorožu, v hotelu Kempinski Palace, je 11. in 12. novembra 2016 potekal prvi mednarodni medicinski kongres v organizaciji podjetja NHZ in ekipe publikacije My Doctor in Europe.

Kongres je obiskala množica uglednih in visokih slovenskih in tujih gostov. Ob tem naj izpostavimo zlasti princa Sheikha Talala Mohammada Al-Sabaha iz Kuvajta in dr. Sulaimana Al Herbisha, vodjo kuvajtskega zdravstvenega urada iz Frankfurta, ter visoke predstavnike delegacije Libije, med njimi Abduelaziza Eshawisha, predsednika odbora za investicije in privatizacijo Libije, Raieda Mohameda Abdulkarima, člana libijskega parlamenta, in Essama Yusafa Khlifa Zahafa, vodjo urada za mednarodno sodelovanje odbora za investicije in privatizacijo Libije. Izmed slovenskih visokih gostov pa naj omenimo mag. Mitjo Bervarja, predsednika državnega sveta, in Roberta Medveda, dr. med., sekretarja za zdravstveno varstvo z Ministrstva za zdravje.

Prvi dan kongresa na temo »Ortopedija in njene zmožnosti« je bil namenjen strokovnim temam s področja ortopedije. Uveljavljeni tuji in slovenski mednarodni strokovnjaki so podelili svoje izjemno znanje in presenečali z možnostmi, ki jih ponuja napredek stroke. Ortopedi s sodobnimi metodami zdravljenja lahko marsikateremu pacientu močno spremenijo življenje in ga opremijo za samostojnost. Ortopedske operacije postajajo vedno manj invazivne, pogosto so tudi računalniško podprte in omogočajo zdravljenje kompleksnejših stanj, ki nedavno še ni bilo mogoče. Slovenski predavatelji so pokazali, da tudi slovenska ortopedija uspešno sledi svetovnim trendom v ortopediji in pacientom ponuja širok nabor zdravljenja s sodobnimi metodami in opremo.

Drugi dan kongresa je bil posvečen zdravstvenemu turizmu in predstavitvi slovenskih naravnih zdravilišč. Tudi Slovenci sami smo nemalokrat osupnili ob pestrosti naravnih bogastev in možnosti, ki jih ponujajo slovenska zdravilišča tako za preventivo kot rehabilitacijo. Neokrnjena narava, tradicija in strokovnost so aduti, ki Slovenijo lahko uvrstijo na svetovni zemljevid zdravstvenega turizma. V to verjameta tudi predstavnika državnih ustanov mag. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta, in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki sta s svojima prispevkoma obogatila kongres.