Avtor: Ana Puh

Naša pot v Pomurje se je začela v Ljubljani od koder smo se odpeljali z jeklenimi konjički znamke BMW. Vse voznike, prav tako potnike je navdušila dinamična vožnja terenskih vozil. Naša prva postojanka je bila Turistična kmetija Püklavec, ki se nahaja med čudovitimi vinogradi na vrhu hriba v osrčju Jeruzalemskih goric. Lastnik nam je predstavil svoja vina, ki jih pridelajo izključno v svojih vinogradih ter nam pripovedoval zgodbe iz starih časov. Postregli so nam tudi z izvrstno gobovo juho ter domačo hrano. Gospodar vodi kmetijo s srcem in je predan svojemu delu kar odraža s svojim gostoljubjem. Po kosilu smo uživali na fantastičnem vrtu z enkratnim razgledom ter poslušali ropot klopotcev.

Po simpatičnem uvodu v naše potepanje je vsak od nas že začutil pridih Prekmurja. Zaznamujejo ga preprosti, prijazni in gostoljubni ljudje, odlična hrana ter hribčki in polja. Iz hribčka na hribček se vijejo čudoviti vinogradi, med njimi pa številne neprometne ceste - idealne za kolesarske izlete. Na svoj račun boste prišli tudi pohodniki, predvsem pa ljubitelji dobrega vina in domače hrane.

Prijetno utrujeni smo se usedli vsak v svoj BMW, ki nas je mimo rumenih polj odpeljal proti hotelu Ajda v Moravskih Toplicah. Imeli smo priložnost zvečer leči na vzglavnik, polnjen z ajdo. Zjutraj smo se zbudili kot prerojeni. V hotelu je čutiti pridih domačnosti, ki pa ga ustvarijo predvsem zaposleni. Na hotelski terasi so nam postregli z domačimi smoothiji ter predstavili kako se bo hotel razvil v prihodnje. Gostje bodo lahko v kopalkah hodili po modernem prehodu, ki bo poln zanimivih presenečenj, ki pa vam jih še ne bomo razkrili. Tudi sami smo se kopali v njihovih bazenih in se sprostili v črni temni mineralni vodi ter se prepustili rokam izkušenih maserjev. V hotelu so nas ves čas razvajali z odlično avtentično prekmursko hrano. Večer pa so nam popestrili z delavnico in predstavitvijo domače obrti pletenja in ličja s strani Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj.

Drugi dan smo spali v hotelu Radenci, si ogledali zanimiv črno beli film o nastanku Radenske in hotela. Kopali smo se v zdravilni kopeli v vodi Radenska. Zvečer smo se okrepčali v taverni Kupljen.

Tretji dan smo se zabavali v Vulkaniji na Goričkem. Vulkanija je primerna za otroke in odrasle, saj na zabaven in poučen način izvemo vse o vulkanih. Pot smo nadaljevali v Mursko Soboto kjer smo v Hranilnici okusov degustirali bučno olje. Naše popotovanje smo zaključili v gostilni Tramšek.

Štorklje, mlini na Muri, edinstvena prekmurska gibanica, ugodne in kakovostne hotelske namestitve, odlična kulinarika in predvsem prijazni in gostoljubni ljudje. Prekmurje je dežela kjer se čas ustavi.